Thursday, 9 March 2017

Testimony of a Feminist Vader

"Luke, I am your Father. But don't forget your Mother too. She's awesome."

Recently many people have asked me:

"Why did you dressed up as Darth Vader to #WomensMarchJkt?"

I came to the #WomensMarchJkt dressed as Darth Vader because he's unique. He was a good man at first and then he turned bad and then good again. I think the same thing applies to all of us. We might be in a world where people are still patriarchal, sexist, racist today, but we can change them. They can be good.

I also came to the march with my Mom because she's my inspiration. Everything I am would be nothing without her. She took care of me on her own for many years after she got divorced. Hard-working, formidable women like my Mom and other outstanding women like Kartini Kendeng, Mama Yosepha Alomang, Maria Catarina Sumarsih are the living testament of feminism. Women are just incredible
. Women are capable of being whoever they want to be, despite all of the social, political, or cultural limitations that are bestowed upon them.

On the other hand, #WomensMarchJkt and other marches around the world has proven a transcendental point that feminism isn't only about women per se. It's about building a collective awareness in our society about how dignity, equality, and justice must be facilitated by the government indiscriminately, and how we, the people have to fathom and respect those aspects in every aspects of our lives.

It's about eroding the nagging, despicable ego within ourselves who might think that some people deserve to be treated unfairly because of who they are or what chose they believe in.

We are all the masters of ourselves, and above all the choices we make, the differences we have, from womb to tomb, we are all still the same mortal, imperfect human beings, yet capable of giving unconditional affections to each other, regardless of who we are or what we chose believe in.

The fight for the cause we're trying to achieve is far from over, but this march has reminded us that we'll never be alone in our fights.

Keep the fights going!

We'll walk this path until the crowds become the population, and the principles become the reality we're living in.

May the force be with us.

Saturday, 14 January 2017

Veritas Vincit


My friend just got temporarily suspended from his academic life, just because his campus thinks his movie screening event was 'provocative.'

The movies he was screening were telling stories about the late Munir, an Indonesian human rights defender that was killed on his way to NL.

Are those movies provocative? Yes. Does that necessarily make them bad? No. Because the movies are telling the truth about injustice and impunity.

Similar things are happening everywhere, even to a noble teacher like Pak Dika who's trying to speak the truth about the extortion and injustice in the school he's working at.

What happened to him? Pak Dika got fired for speaking the truth, which is 'provocative' enough to be a defamation for the school he used to work at.

We need to understand that provocative isn't always bad or threatening. Even in my friend's case, as a form of art the movies were meant to 'provoke' our soul, thoughts, awareness, dignity and our sense of justice. Why should we limit our ways of conveying the truth?

What matters is the message, and how are we delivering it. Does it contain hate and lies or love and truth? Are you delivering it with no intention of demeaning anyone? 

Sadly, sometimes the truth of injustice is mistaken as hate and lies.

Powerful individuals or bodies have too much to lose. Therefore they tend to fear the truth of 'provocative' injustice, which makes us started questioning instead of obeying them.

But whether it's our campus or our government, the relation between the governor and the governed shouldn't be built under fear and lies.

Fear and lies will turn us against each other. In a world full of differences, truth is our way to stand together and collaborate for justice.

So do we deserve to be punished for spreading the 'provocative' truth of injustice? No.

Whatever the truth is, there's always a nobility in revealing one.

Veritas vincit!
The truth shall prevail.


Btw, you can help Pak Dika by signing this petition:

https://www.change.org/p/prof-dr-muhadjir-effendy-kembalikan-pak-dika-sebagai-pengajar-dan-stop-intimidasi-siswa?recruiter=664279985&utm_source=share_petition&utm_medium=line

Tuesday, 3 January 2017

A Night of Friendship



Photo by: YouPic on Pinterest



It was the most colorful night of all. The sky was full of fireworks, and people were cheering for a new year ahead.

Little Frankie was walking among the streetlights, when suddenly he heard a voice behind him.



"Hello there."



"Hel...lo. Who-who are you?" Stuttered Frankie.



"I'm your shadow." The shadow answered in whispers.



"Wha-wha-what are you doing down there?" Asked Frankie anxiously.



"I'm following you. Wherever you go, I'll go." The shadow started to realize Frankie's anxious face. "Don't be afraid child, I'm not going to hurt you."



"You wouldn't?" Asked Frankie while crouching down his body closer to the ground.



"No, I wouldn't. I promise you, child. I'm just a shadow. I'm always around you, but I'll never be able to touch you."



"So you're my friend, then Mr. Shadow? You'll always stay by my side? When I'm playing with my Star Wars toys or jumping over couches of lavaworlds like Indiana Jones?"



"Yes, you can say that child."



"Even when I'm lonely because I woke up too early in the morning and nobody is awake in my house?" Asked Frankie excitingly with a high pitch voice.



The shadow sighed, and said,

"I guess so... Yes."



"Cool! Finally I have a friend who will never leave me. My other friends... They left me." Said Frankie sadly.



"Are you sure they are your friends, child?" Asked the shadow.



"Yeah. I was sure for many times. Last year we had many laughs together, we shared our favorite snacks, we did many cool things together. But suddenly this year, they... They..." Frankie shed his little tears, then broke into silence.



"They suddenly left you. With no further explanations or whatsoever. Is that what happened, child?" Asked the shadow.



Frankie nodded and stuttered,



"I didn't only lose my best friends... I also lost a few other people too. My closest ones. Why does this year brings so much loss to me?"



 He kept on crying while squatting his little body on the cold streets.



"Well child, I have seen millions of lives. I have followed millions of people, and see many friendships among them. It appears that your friendship was gone because nobody wanted to stay in it." Said the shadow.



"Nobody? What do you mean by nobody? You don't know what it's like to lose a person you love!" Shouted Frankie out loud while wiping his tears.



"Well.. I never lost anyone, but I leave my loved ones everyday. In fact, I will leave you too."



"Wha-what do you mean?" Asked Frankie.



"Everytime the day turns dark, everytime the night comes, I'll disappear. Everytime a light goes out, I'll disappear. And everytime I disappear, I leave my friends. Joining the appendage of darkness, along with the other shadows..." Answered the shadow.



Frankie stared down at the shadow, wondering and confused.



"...But child, listen… Even though I leave my friends everyday, it doesn't mean I lost them. For friendship is an eternal bond. The members of the friendship may leave, all of them may leave as far as they want to.  They can be your family, or even the love of your life. But the friendship that was once made will always be there. Waiting." Said the shadow in a soothing voice.



"So, child, even though now your friends are leaving you, you can always bring them back to your friendship. Reach their deepest heart, overcome your pride, break their misunderstandings, and mend your broken bonds."



Frankie wiped his tears again in silence for a few moments. He grasped on to the Shadow's words very carefully, and smiled.



With teary eyes and a smirk on his face, he said,

 "Thank you Mr. Shadow. I think you'll make a great friend for me. I wish I can hug you."



The shadow had little laugh and said, "Now that we're friends, I'll die everyday and leave you in your solitary sleep just to see you again in the morning. Because I know, child, and I believe, that our friendship will be there, no matter how many times I'll be leaving you."



Frankie smiled widely and said, "It's cold out here, and we better watch the fireworks with some warm chocolate. Let's go home, Mr. Shadow!"



Frankie then ran under the moon, along with the shadow following his every steps among the streetlights.

Tuesday, 4 October 2016

Supir Ojek, Butterfly Effect, dan Refleksi Ketidakjujuran Bangsa

 

"Mas, jangan nekat. Ini jalur Busway."

"Ah, slowly bro. Kayaknya hidup lu kaku banget sama aturan."

Supir ojek online tanpa helm berusia sekitar 30 tahunan itu tidak menghiraukan saya dan nekat membanting arah setirnya ke jalur Busway.
--------------
Sepanjang perjalanan itu, saya mendengarkan berbagai keluh kesah supir ojek tersebut. Mulai dari kesenjangan ekonomi, politisi, sampai kasus-kasus korupsi yang paling meresahkan beliau.

Awalnya saya berusaha memahami perspektif beliau, serta memberikan pandangan saya sebagai mahasiswa. Saya mengangguk, tertawa, dan menyampaikan simpati terhadap keluh kesahnya.

Tetapi pada saat beliau mulai melepas helmnya dan memasuki jalur Busway, pola obrolan kami berubah menjadi perdebatan terkait pelanggaran lalu lintas, sebuah ketidakjujuran yang menurutnya 'kecil' dan 'sepele' bila dibandingkan dengan kasus korupsi pejabat yang besar.

Setelah beberapa percakapan tanpa titik temu dan malah berbalaskan pembenaran diri berbau sinisme, saya kehilangan motivasi untuk melanjutkan pembicaraan.
-----------
Perjalanan saya bersama supir ojek itu mengingatkan saya pada konsep Butterfly Effect yang kira-kira seperti ini: beberapa kepakan kupu-kupu kecil di sebuah tempat mampu menyebabkan angin tornado hebat di tempat lain.

Suatu hal, sekecil apapun itu, dapat membawa perubahan yang sangat besar.

Begitu pula satu ketidakjujuran yang terjadi, bisa menjadi berbagai ketidakjujuran yang besar, terutama korupsi kelas kakap yang seakan menjadi 'ciri khas' Indonesia baik sebelum maupun sesudah Reformasi.

Tentu, bila berbicara ketidakjujuran skala besar seperti kasus korupsi kelas kakap para pejabat, kita pasti geram.
Tetapi mirisnya, terkadang unsur self-righteousness/pembenaran diri kita seringkali mengelabui akal sehat kita.

Sehingga seperti supir ojek yang membenarkan pelanggaran lalu lintasnya karena merasa 'tidak seberapa' dibanding korupsi kelas kakap, kita hanya melihat 'tornado' hasil Butterfly Effect, tanpa melihat 'kepakan kecil' yang mengawali semua ketidakjujuran skala besar itu.
-------
Maka dari itu, tantangan kita semua, terutama para generasi muda penerus bangsa, adalah menaklukkan musuh terbesar kita terlebih dahulu. Bukan koruptor kelas kakap, bukan korporat haus profit, bukan juga pejabat yang tidak setia pada konstituen.

Musuh terbesar kita adalah diri kita sendiri.

Apakah hati nurani kita masih terbelenggu oleh pembenaran diri kita?
Apakah kita sudah mampu menaklukkan ketidakjujuran di dalam diri kita sendiri?
Berbagai pertanyaan ini hendaknya kita resapi dan menjadi sarana introspeksi yang dipertimbangkan setiap kali kita mengutuk ketidakjujuran.

Jangan sampai kuman di seberang lautan tampak, tetapi gajah di pelupuk mata tidak terlihat.

24/06/2016

Wednesday, 7 September 2016

Selepas Sekolah Hak Asasi Manusia



Butuh belasan hari untuk saya beradaptasi dengan realita tanpa SeHAMA. Program selama 21 hari itu telah berhasil mengguratkan kesan mendalam pada diri saya. Begitu dalam sampai-sampai saya merasa ruang dan waktu mengkhianati rasionalitas saya yang berusaha berkelit dari kekosongan di detik ini.

Selama 21 hari kita saling terbentur dan terbentuk. Di sudut mata mengintip prinsip. Beradu nalar dalam kelakar. Berpacu bersama mencapai transedensi.

Belasan hari sudah saya berusaha mengenyahkan residu euforia dan pencerahan yang kita alami selama SeHAMA, kawan. Tetapi semua itu sulit saat relasi yang dibangun telah terpupuk sedemikian dalamnya, hingga rasanya ingin saya rekatkan dengan permanen lego yang sudah kita susun bersama.

Namun pada akhirnya, sebaik apapun lego yang kita susun, harus ada disintegrasi agar lego-lego yang ada dapat mengembangkan bentuk masing-masing. Begitu pula kita, kawan. Begitu pula kita.

 

Selama SeHAMA saya banyak memilih untuk menyendiri, karena saya takut terperangkap atmosfer temporer yang tidak akan pernah kembali. Berusaha mempermudah transisi ke realita setelah kebersamaan kita habis. Namun di akhir hari, saya menyadari sesuatu.

Permanensi momen dalam atmosfer temporer memang sulit dipertahankan, tetapi inklusi diri dalam momen setidaknya akan memperkaya kurasi memori kita.
Sehingga akhirnya, ketakutan saya berubah menjadi wujud penyesalan diri terhadap memori yang tidak pernah ada dan momen yang tidak akan pernah kembali.
Bila bisa kembali, kawan, saya akan kembali.



Berusaha memberi kompensasi diri, hati kecil saya yang keras kepala telah bersikukuh. Ini bukan terakhir kalinya kita bertemu, kawan.

Kita akan saling menjumpai di balik pintu-pintu kemungkinan, di dalam ruang-ruang perjuangan, dan menembus jendela-jendela keadilan.

Sampai saat itu tiba, biarkan diri kita berkelana dalam petualangan masing-masing.

Jakarta, 2 September 2016

Kawan kalian yang diam-diam tertambat masa yang lewat,

Gian



#SeHAMA8 #KontraS

Sunday, 8 May 2016

C O N S Y O U T H M E R I S M

If there are any similarities with any major brands, they are purely (in)coincidental.

My fellow youth friends, have you ever felt confused on deciding the things that you really want and the things that you really need?

Well, it might be one of the early symptoms proving that you are diagnosed with what I call as a consyouthmerism.

As a part of the Generation Y, especially the twentysomethings youth, we are prone to be plunged into the economically constructed culture of consumerism.

An article in Buzzfeed written by Gayatri Jayaraman highlighted the unnerving trend of the 'Urban Poor':
"...the metro-dwelling twentysomethings who've internalised the pressures surrounding them, and spend a majority of their salaries on keeping up the lifestyles and appearances that they believe are essential to earning those salaries."

Deriving from Gayatri's discourse, we can see that the root causes for the emerging trend of Urban Poor is our existing consumeristic tendencies to spend a great deal of our money to gain some social values that are considered as 'essential' to our jobs, or even to our lives.

We buy the things we don't need, pretending that their superficially expensive prices will enhance our quality as urban citizens. The moment we end up putting aside our priority over our desire to appear prestigious, it's the moment when we are bound to be a part of a consyouthmerism.

Overpriced coffees, overpriced sportswear, overpriced gadgets, overpriced make-ups, they ended up being inevitable necessities in order to uphold our social status.

Some of us even justified our actions as a 'personal right' to spend as much money as we want on the things that makes us 'happy'. But look at ourselves. By thinking so, we might just materialized our happiness. By thinking so, we have just limited our capacity to reach our happiness into certain 'expensive' circumstances which we might not be able to provide all the time.

I'm not trying to be hypocritical. I have to admit, even sometimes I find it quite hard for me to hold my desire of buying the things I don't need. One thing I have personally tried is at least to gradually reduce my 'tertiary spending' and channel it for the things I need in the first place.

Above all, we really need to start stepping on the brake and stop this mass-manipulation that's been deluding us to feed the culture of consumerism.

Wake up, young people. It won't be soon before we are strangled in debts and lost our freedom to the shackles of capitalism.

What we want is not always the same with what we need. And instead of getting what we want all the time, perhaps we can help to fulfill the need of other people. We might be luckier than we thought we were.

Tuesday, 8 March 2016

Perokok Anarkis

[anarki/anar·ki/ n 1 hal tidak adanya pemerintahan, undang-undang, peraturan, atau ketertiban; 2 kekacauan (dalam suatu negara)]

[anarkis/anar·kis/ n 1 penganjur (penganut) paham anarkisme; 2 orang yang melakukan tindakan anarki]


Teman-teman, malam minggu kemarin tanggal 20 Februari saya baru saja mendapatkan pengalaman tidak mengenakkan di Food Court Mall P***en V****ge.

Saat saya sedang duduk bersama teman-teman saya dan berkutat dengan laptop masing-masing, kami mencium bau familiar yang tidak enak dan beracun.

Ya, bau itu adalah bau rokok.

Pada awalnya saya heran, kok bisa ada orang merokok di dalam Food Court Mall P****en V****ge yang ber-AC?

Ternyata tidak jauh dari saya, terdapat seorang perokok anarkis. Perokok yang tidak mengenal undang-undang, peraturan, atau ketertiban yang ditetapkan oleh pemerintah mengenai rokok dan perokok. Perokok yang rasa apatisnya melebihi rasa malunya pada lingkungan sekitarnya.

Saya pun menghampiri petugas Food Court yang berbaju oranye untuk melaporkan ketidaknyamanan saya terhadap asap rokok, dan petugas tersebut langsung menegur sang perokok anarkis sampai dia bergegas pergi.

Hari pun mulai larut, malam semakin gelap dan waktu menunjukkan pukul 9 malam lewat. Food Court sudah mau tutup, dan saya bersama teman-teman pun sudah mau beranjak pulang.

Sekonyong-konyong, bau familiar yang tidak enak dan beracun itu pun tercium lagi. Ternyata tidak jauh dari saya, terdapat dua meja yang diduduki perokok anarkis. Yang satu merupakan sepasang kekasih muda yang merokok, dan yang satunya lagi seorang bapak yang merokok di hadapan seorang anak yang nampaknya adalah anaknya sendiri.

Geram saya rasanya. Sebelum memutuskan untuk menegur mereka secara langsung, saya coba menghampiri petugas keamanan Food Court yang berseragam hitam untuk mengadukan keluhan atas ketidaknyamanan saya. Tetapi apa daya, petugas tersebut mengatakan bahwa:

"Kita udah coba negur, mas. Pihak Mall juga dasarnya melarang (orang merokok), tapi intinya kalo sampe ada tulisan gimana gitu, kami gak tanggungjawab atas konsekuensinya..."

Merasa kurang puas dengan pernyataan tersebut, saya bilang bahwa saya akan tetap akan menegur para perokok anarkis itu atas pengabaian mereka terhadap peraturan Kawasan Tanpa Rokok.
Tetapi petugas tersebut berusaha menenangkan saya, dan bilang:

"Yaudah Mas saya coba ngomong sama atasan saya dulu, Mas duduk aja, nanti saya yang ke sana."

Saya pun duduk kembali dan berusaha menahan diri, karena melihat petugas tersebut yang nampaknya panik dan sedikit ketakutan akan disalahkan atas kejadian ini. Mungkin wajar saja petugas tersebut merasa tidak enak terhadap pengunjung, maka saya pun berusaha untuk memberi pihak Food Court kesempatan sekali lagi untuk menertibkan para perokok anarkis tersebut.

Tidak lama kemudian petugas keamanan tersebut pun datang kembali dan menegur sepasang kekasih muda yang merokok. Setelah berbicara sekitar 5 menit, mereka pun setuju untuk mematikan rokok mereka.

Lalu petugas tersebut pergi tanpa menegur bapak perokok di meja satunya, sehingga saya tergerak untuk menegur bapak tersebut. Mungkin karena melihat saya sudah ancang-ancang mau berdiri, petugas tadi datang kembali untuk menegur bapak perokok tersebut. Setelah ditegur, bapak itu hanya tersenyum, meletakkan rokoknya sejenak, hanya untuk menaruhnya kembali di mulutnya tanpa malu-malu.

Mengejutkan.

Padahal di sekitar Food Court (bahkan di belakang bapak perokok itu) sudah jelas-jelas terpampang banyak poster KAWASAN DILARANG MEROKOK.

Ketidakwaspadaan atau pengabaian? Tentu kita semua tahu jawabannya.

Fenomena perokok anarkis ini pun tidak jarang terjadi. Sebelumnya sudah banyak keluhan masyarakat terhadap perokok yang tidak tertib, salah satunya adalah kasus seorang Ibu bersama anaknya yang malah berbalik dikecam saat beliau menegur seorang perokok di sebuah kafe dalam Mall yang tentunya Kawasan Tanpa Rokok.

Dalam kehidupan sehari-hari, kita juga sering menjumpai perokok anarkis. Terkadang mereka adalah orang tua kita yang merokok di dalam rumah, guru kita yang merokok di dalam sekolah, pegawai negeri yang merokok di dalam kantor, atau bahkan sekelompok dokter yang merokok di dalam ruangan tertentu di rumah sakit.

Melihat banyaknya perokok anarkis seperti ini membuat saya sangat, sangat kecewa. Saya ingin sekali menegur bapak yang masih merokok sembarangan itu, tetapi teman saya menahan saya dan bilang bahwa lebih baik saya 'menegur' bapak itu melalui tulisan yang dapat turut mengetuk pikiran banyak orang, terutama para perokok anarkis lainnya.

Betul juga, saya pikir. Bila saya menegur sendirian, sama seperti petugas tadi, bapak itu tidak akan bergeming.

Maka dari itu saya membuat tulisan ini, dengan harapan teman-teman lainnya yang membaca mampu tergerak untuk bersama-sama bertindak sebagai agen kontrol sosial, terutama menyikapi fenomena perokok anarkis yang buta aturan dan tuli peringatan seperti ini.

Anarki hanya bisa dinetralisir oleh keteraturan dan tatanan sosial yang jelas. Bersama kita bisa mewujudkan kontrol sosial kolektif, di mana budaya malu harus menjadi corong utama guna mencegah  para perokok anarkis yang apatis terhadap kesehatan orang-orang di lingkungan sekitarnya.

Sesungguhnya pada dasarnya, para perokok pun adalah korban yang terperdaya oleh adiksi rokok. Sampai-sampai beberapa di antara mereka kehilangan rasa malu saat menikmati rokoknya. Di sinilah kita, masyarakat luas berperan sebagai agen kontrol sosial dan mencegah dekadensi moral para perokok anarkis.

Meskipun kontrol sosial dalam bentuk teguran seringkali gagal, kita masih bisa menggunakan tulisan di sosial media, menggunggah foto, atau karya apapun sebagai media untuk menumbuhkan rasa malu di antara para perokok anarkis yang ada di sekitar kita.

Bagi para perokok yang masih anarkis dan membaca tulisan ini, saya harap kalian masih memiliki sedikit rasa malu dan berniat untuk menertibkan diri kalian masing-masing.

Bagi teman-teman yang lain, baik perokok maupun non-perokok, mari kita menjadi agen kontrol sosial yang baik demi kebaikan bersama masyarakat Indonesia yang saling menghormati tata tertib dan peraturan yang berlaku.

#MaluMerokokAnarkis


Margianta S. J. D.

Gerakan Muda FCTC